Lars Christensen

 

Historien om den uægte søn, som tog fra nordsjælland til midtsjælland, blev vejmand og dannebrogsmand og fulgte sine mange børn til alter og dåb.

 

Det uægte barn

Det er nok ikke den bedste start i livet at blive født uden for ægteskab i 1816. Men sådan er det for Lars Christensen, efter at Margrethe Andersdatter og Christen Jensen havde mødt hinanden i nordsjælland. Som alle andre børn på denne tid bliver Lars konfirmeret som 14-årig og som 18-årig finder vi ham som en af tjenestefolkene i skovfogedboligen i Nejede Vesterskov.      

Familiefaderen med de 12 børn

Lars bliver gift med Ane Nielsdatter og de får Kirsten og flytter til midtsjælland. I søgen efter arbejde flytter de fra Roskilde til Ørsted til Osted. Sønnen Christen fødes, men et år senere dør Ane kun 35 år gammel.

 

Han er dog stadig ung, så 3 måneder efter bliver han gift med Johanne Poulsen fra Kornerup som han bliver med til sin død. Forlover er blandt andet gæstgiveren i Osted Kro, som senere overtages af en af sønnerne.

 

Hjemmene er i Mannerup og Kirkebjerg og her får de mange børn, alle med navnet Larsen, 7 piger og 3 drenge bliver det til. Lars Christensen er stor familiefader og er altid klar som forlover, når børnene selv bliver gift og som fadder, når børnebørnene skal døbes. Da deres datter får et barn uden for ægteskab er det selvfølgelig også Johanne og Lars, der tager sig af hende.

Vejmand og dannebrogsmand

Det lyder utroligt, men denne store familie blev bygget på en lang karriere som vejmand. Som erkendelse for mange års tro tjeneste modtager han dannebrogsordenen. Lars overlever Johanne og dør i 1900. I kirkebøgerne underskrev han sig med med sine initialer. Det var præsten, der måtte tilføje navnet: Lars Christensen.    

 

 

Personhistorie samlet af Hauge Larsen 2008

 

 

Du kan søge efter Lars Christensen i folketællingen fra 1880 – vælg Roskilde – skriv Lars Christensen, FT år = 1880, alder = 64 og tryk Søg.

     

 

Se hans mange efterkommere.

   

 

Jeppe Aakjærs digt om Jens Vejmand fra 1905.